Milia, in de volksmond ook wel Gerstekorrels genoemd.
Milia, in de volksmond ook wel gerstekorrels genoemd.

Milia, in de volksmond ook wel gerstekorrels genoemd, zien eruit als kleine witte harde korreltjes onder de huid. Het zijn verstoppingen van de talg- of zweetkliertjes die zich in de opperhuid en lederhuid bevinden.

Het is een onschuldige aandoening, maar zijn vaak storend vanwege cosmetische redenen. Een gerstekorrel is een kleine holte (cyste) in de haarfollikel waar zich hard geworden huidsmeer in heeft opgehoopt, je ziet de holte als een witte korrel net onder het huidoppervlak zitten. Gerstekorrels komen het meest rondom het ooglid voor omdat hier de huid erg teer is en de porie klein. 
Het is niet verstandig zelf thuis te gaan knijpen of duwen in de korrels. Je huid kan flink beschadigen en er kunnen lelijke littekens overblijven.

Bij wie komt het voor?

Milia komen echt heel veel voor. Vooral bij pasgeborenen. Bijna vijftig procent van de baby’s krijgt in de eerste maanden last van gerstekorrels doordat de talgkliertjes in de jonge huid nog niet helemaal optimaal werken. Maar meestal verdwijnen deze zogenaamde primaire milia weer snel vanzelf. Secundaire milia zijn de gerstekorrels die je bij volwassenen ziet. Vaak ontstaan ze rond de ogen, op de wangen en bij de neus.

Veel voorkomende oorzaak van Gerstekorrels

Gerstekorrels komen vaker voor op een droge, niet goed gehydrateerde huid.
dit kan door uitdroging van de huid door bijvoorbeeld zonnen, lang en heet douchen, Genezing van (zonne)brandwonden of vitaminetekort. Ook kunnen er milia ontstaan na kleine huidbeschadigingen. Na cosmetische behandelingen als chemische peelings bijvoorbeeld. En de kans op milia neemt ook toe bij de wat dikkere, meer getinte huid, rokers- en/of zonbeschadigde huid. Gerstekorrels bij volwassenen gaan helaas niet altijd vanzelf weg.

Hoe verwijder je een gerstekorrel?

Het verwijderen van een gerstekorrel kan je het beste láten doen.
Dit kan bij ons (boek hier nu je afspraak) (maak een specifieke afspraak of ga voor een diepte reiniging in combinatie met een heerlijke gezichtsbehandeling). Wij zullen de korrels met een steriel naaldje aanprikken om ze er vervolgens met een tissue heel voorzichtig uit te duwen. Bedenk dat gerstekorrels die al wat langer op de huid zitten, door de verkalking hardnekkiger kunnen zijn. Wacht daarom niet te lang met de behandeling WAARSCHUWING: Ga liever niet zelf aan de slag met naaldjes of mesjes. Zeker niet bij korreltjes die vlak bij de ogen zitten.

Wat je wel zelf kunt doen

Hoewel peelings met hoge concentraties fruitzuren in eerste instantie juist gerstekorrels kunnen veroorzaken op de huid, kan het regelmatig (thuis) scrubben/peelen het ontstaan juist voorkómen. Kies in dit geval voor de milde Essential peeling van [comfort zone] op basis van enzymen uit ananas. Of de microderm exfoliator van Esse. Kies verder voor huidverzorgingsproducten die de huidbarrière beschermen en herstellen, met voldoende hydraterende ingrediënten zoals de vocht herstellende Hydramemorie Lijn van Comfortzone of de eye & lip cream en moisturisers uit de Esse Core lijn. Vergeet tenslotte niet om je huid goed te beschermen in de zon om zo beschadigingen te voorkomen.

Heb je nog vragen over onze producten en/of het gebruik ervan, of wil je een (online)huidanalyse inboeken, neem dan contact met ons op via WhatsApp. +31 6 33 58 96 92